Morgen heb ik een kleine reünie met vijf oud-collega’s uit de tijd dat we bij een grote bank werkten. Inmiddels zijn we allemaal ergens anders neergestreken en om de zoveel tijd spreken we af en praten we bij.
Gewoonlijk spreken we af in een restaurant maar dit keer doen we het anders. Het wordt een brunch bij één van de meiden thuis en we nemen allemaal een hapje mee. Ik heb voor deze gelegenheid een Citroen Yoghurttaart met muesli-bodem bedacht.
Omdat het een brunch wordt lijkt mij dat een yoghurttaart wel lekker in het ontbijtgedeelte past. Al struinende door de supermarkt kreeg de taart in gedachten vorm. Het moet een ontbijttaart worden met niet alleen yoghurt, maar ook muesli en misschien wel fruit. In het schap van de ontbijtgranen ontdekte ik een muesli-variant met citroensmaak. Tadaaa! De citroenmuesliyoghurttaart was geboren.
- 2 liter volle yoghurt
- 2 pakjes slagroom
- 1 pak krokante muesli (met citroensmaak)
- 1 citroen voor sap, rasp en garnering
- 1 busje poedersuiker
- vanillesuiker als je dat lekker vindt
- boter
- witte chocolade
De volle, biologische, yoghurt van de Albert Heijn vinden wij het lekkerst. Romig, zacht en zeker niet zuur. Deze yoghurt is ook heerlijk als hangop. Dat is voor deze taart ook nodig. Spoel een schone theedoek goed uit zodat alle resten van wasmiddel en geur weg zijn. Wring ‘m goed uit en leg de doek over een vergiet. Giet de yoghurt en de slagroom hier in en roer het nog even door. Laat het vergiet in een schaal hangen om het vocht op te vangen.
Als het lekken wat minder begint te worden kan je de theedoek dicht vouwen en er een met water gevulde schaal op zetten. Door het gewicht wordt er nog meer vocht uit de yoghurt gedrukt. Zelf gebruik ik een zware granieten vijzel als gewicht. Op deze manier heb ik de yoghurt zes uur laten uitlekken.
In die tijd heb ik de krokante muesli fijngemalen met mijn favoriete keukenapparaat, de staafmixer. Ik zou niet meer weten hoe ik het ooit zonder zo’n ding heb gered. In totaal heb ik drie van die bakjes fijngemalen en de helft daarvan heb ik gebruikt voor de bodem van de taart.
Smelt boter in de magnetron of in een pannetje, en giet een beetje bij de gemalen muesli. Roer het door en als het aan elkaar plakt als je je lepel er in drukt, dan heb je er genoeg boter bij gedaan.
Gooi het bodemmengsel in een springvorm waarvan de bodem bekleed is met bakpapier. Gebruik je lepel om de gemalen muesli tot een compacte, gladde bodem in te drukken.
Omdat ik bang ben dat de bodem zompig wordt door de yoghurt heb ik wat er witte chocoladedruppels op gelegd en in de warme oven gezet. Toen de chocolade was gesmolten kon ik die over de bodem uitsmeren. De bodem voelde na afkoelen lekker stevig aan.
Als de yoghurt uitgelekt is en stevig aanvoelt roer je een klein beetje citroensap erdoor en rasp van de citroenschil. Meng poedersuiker en eventueel vanillesuiker door de yoghurt tot je zoet genoeg vindt. Schep dan de yoghurt in de taartvorm en maak het glad. Zet de taart dan in de koelkast om hem verder te laten opstijven.
Voor de garnering heb ik drie dunne schijfjes citroen gebruikt die ik de hele dag in de poedersuiker heb laten staan in de hoop dat ze een beetje gekonfijt zijn. Ik bedacht me dat ik nog witte fondant in de voorraadkast heb, en met wat groene voedselkleurstof heb ik er blaadjes mee gevormd. Die leg ik morgen, net voor het opdienen op de taart omdat ik bang ben dat de kleurstof uit de fondant enge groene vlekken op de taart maakt. Het restje van de gemalen muesli strooi ik er ook op het laatste moment op, zodat het nog lekker knapperig is.
Ik ben benieuwd.